Karlskrona og dens skärgård

Solnedgang over skärgården

De største øer i Karlskrona Skärgård er forbundet med broer til fastlandet og kan med en enkelt undtagelse nås i bil. Øen Aspö betjenes regelmæssigt af en bilfærge, som sejler fra Karlskrona til øen på kun 25 minutter.
Mange af de mindre øer er tilgængelige med skærgårdsbåde, som starter ved Fisktorget i Karlskrona. Andre muligheder er ø-taxa eller endda en bådudlejning. En god kilde til aktuelle og sæsonbestemte oplysninger er det lokale turistkontor.

Mens de større øer er beboet hele året rundt, er de små øer nogle gange slet ikke eller kun meget tyndt befolket. Det er et ideelt sted at søge fred og afslapning i naturen. Besøgende kan vandre, cykle, sejle, fiske, svømme eller blot lytte til lyden af vinden og bølgerne. Fra Helsingborg til Karlskrona er der knap 2½ times kørsel.

I 1658 erobrede den svenske konge Karl d. 10. Blekinge fra Danmark, og Karl d. 11. ønskede at holde på den nyerhvervede landsdel. Den svenske flådes hovedbase blev flyttet fra skærgården ved Stockholm til det mere isfrie farvand ved Karlskrona. I 1680 blev Karlskrona grundlagt af Karl d. 11. som hovedbase for den svenske flåde. Sverige var dengang en stormagt med interesser langt ind i Østersøen. Blandt ærkefjenderne var Rusland og Danmark. Med grundlæggelse af byen og flådebasen Karlskrona ville Karl 11. skabe et stærkt forsvar mod syd og manifestere det svenske riges storhed og magt. Skærgården, der ligger som en beskyttende ring af øer omkring Trossö, var afgørende for, at flådebasen og byen blev anlagt her. Den nye by Karlskrona blev anlagt med brede gader og flere monumentale bygninger inspireret af italiensk byggestil.

I dag er Karlskrona på FN-institutionen UNESCOs liste over kulturel verdensarv på grund af sin unikke indretning som fæstningsby med flådebase – herunder de omkringliggende fæstningsanlæg Kungsholms fort og Drottningskärs kastell som bevogtede indsejlingen til Karlskrona samt bydelene Trossö og Stumholmen.

Kilde: Sydsverige.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.

actioncamping.dk bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi går ud fra, at du er indforstået med dette, men du kan fravælge det, hvis du ønsker det. Accepter Læs mere